Tom Eidsvold Larsen og
Jan A.F. Kolstad prosjekt

Festivalkunstnere

DSC_7705.jpg

Foto: Thea Grav Rosenberg

Tom Eidsvold Larsen og Jan A.F. Kolstad prosjekt

Tom Eidsvold Larsen har bakgrunn fra teateret, først og fremst som loftmester på Det Norske Teateret. Det å lage, og særlig lyssette, scenebildet , var det han hadde med seg da han startet sin utdanning på Kunsthøgskolen i Oslo.

 

Tom sier selv: Det å arbeide med å bygge opp et scenebilde har paralleller med å bygge opp et grafisk verk. I en teateroppsetning bruker vi blant annet flyttbare elementer som enkelt kan omformes til nye scenebilder. Disse elementene er som regel malt i forskjellige gråtoner som fargelegges ved lyssetting for å skape den rette stemningen. Disseprinsippene bruker jeg også når jeg bygger opp bildene mine. Jeg har jobbet med enkle geometriske former satt sammen på forskjellige måter. I prosessen har jeg tatt bort sceneelementer og forsøkt å jobbe med det tomme rommet gjennom graderinger, valører og fargeskalaer.

 

Tom og Jan A.F. Kolstadtraff hverandre på KHiO i 2011 der Tom jobbet på masteroppgave og Jan var lærer. Vi var begge opptatt av at grafikken skulle leve og vi jobbet begge med sirkler i vær vår teknikk, sier Jan. Vi bestemte oss for å slå oss sammen, og da vi startet å trykke Jans plater oppå Toms trykk, så vi straks mulighetene som oppsto. Jan er en kunster med lang erfaring både i undervisning og i utstillingssammenheng. De to oppdaget at måten Toms fargetrykk i iris teknikk tar i mot Jans etsninger, raderinger og kollagrafiske kopperplater skaper et grafisk spill som er nyskapende og unikt.

 

Tom og Jan har nylig flyttet sitt grafikkverksted til Ås, landlig beliggende på Haug gård. Verkstedet kan besøkes ut på høsten når ting roer seg ned. De skal også ha en større utstilling på Galleri Briskeby i Oslo, også utpå høstparten.