niek_de_groot.jpg

Niek de Groot, kontrabass (NL)  
 

Den nederlandske kontrabassisten Niek de Groot er en av nåtidens ledende solister på sitt instrument. Originalt spilte de Groot trompet, men bytt til kontrabass i en alder av 18 år. På uvanlig kort tid be han solobassist ved flere europeiske ensembler, blant annet hadde han i ti år fast stillinge som solobassist i Concertgebouw Orchestra. Etter formelle studier, utviklet han seg videre ved Banff Centre for the Arts, Canada. Niek har også hatt godt utbytte av deltagelse i masterclasser med eminene cellister som Frans Helmerson, Lluìs Claret, Laurence Lesser og i sitt samarbeid med Leonard Bernstein, György Sebök and Mstislav Rostropovich. 

De siste årene har Nieks de Groot dedikert karrieren sin i sin helhet til kammermusikk og solistvirksomhet. Han er jevnlig solist og kammermusiker ved de største og mest kjente konsertsaler og festivaler. Hans repertoar inneholder en stor mengde samtidsmusikk og han har hatt tett samarbeid med komponister som Kurtág, Stockhausen, Saariaho, Vasks og  Gubaidulina. 

Siden 1996 har han vært professor i kontrabass ved Folkwang University of Arts i Essen og han har også undervist ved institusjoner i Norge, Nederland, Italia og Spania. Han gir jevnlig masterclasser over hele verden.  

I sin karriere har han spilt på sjeldne kontrabasser av Cerutti, Bajoni og Amati. Siden 2016 spiller han på den verdensberømte kontrabassen av Domenico Montagnana fra 1747. Buene er spesiallaget for ham av Jochen Schmidt og klassisk – og barokk – buene er av Gerhard Landwehr. 

https://www.niekdegroot.nl/site/index.php/biography/bio-english