Per Arne Glorvigen
Bandoneon

Per Arne Glorvigen, bandoneon

Per Arne Glorvigen kommer fra Dovre og er regnet som en av de viktigste bandoneonmusikerne i sin generasjon. Han gikk ut fra Norges Musikkhøyskole i 1987 med akkordeon som hovedinstrument og reiste deretter til Paris der han ble elev av den argentinske bandoneon-virtuosen Joan José Mosalini. 

  

Etter tre år med studier hos Mosalini samt flere opphold i Buenos Aires startet Glorvigen som profesjonell bandoneonist. Møter med tangolegender som Astor Piazzolla, Horacio Salgán, Osvaldo Pugliese og Horacio Ferrer ble helt avgjørende. I tillegg til å spille tango har Glorvigen utvidet bandoneon-repertoaret med barokk, kletzmer, pop og ikke minst samtidsmusikk. Komponistene Willem Jeths (Nederland), Bernd Franke (Tyskland), Luis Naon (Frankrike/Argentina) og Henrik Hellstenius har alle komponert konserter for bandoneon og orkester for Glorvigen (med urfremføringer i Concertgebouw 2001, Gewandhaus 2003, Radio France 2005 og Ultimafestivalen 2008). Glorvigen har spilt med blant annet gitaristen Gøran Søllscher, cellistene Natalie Clein, Tormod Dalen og Nicolas Altstaedt, strykekvartettene Apollon Musagéte, Leipziger, Maxwell og Alban Berg samt med orkester som Staatskapelle Dresden, BBC Symphony Orchestra, Orchestra Guiseppe Verdi Milano, Det Russiske Nasjonalorkester, Les Solistes de l’Orchestre de Paris og de fremste symfoni og kammerorkestrene i Skandinavia. 

  

Den viktigste samarbeidspartneren har likevel vært fiolinisten Gidon Kremer. De har spilt inn fire CDer sammen (mest med musikk av Astor Piazzolla) og har holdt et hundretalls konserter over hele verden. I Norge har Per Arne spilt med Tango for 3 og har vært jevnlig gjest ved de viktigste festivalene. Han var Festspillmusiker ved Festspillene i Bergen i 2006. Glorvigen har også hatt suksess med forestillingene 'Tangotanko', 'Tungetango' og 'Diktango' der hans egne humoristiske tekster gjerne dreier seg om kulturforskjeller mellom Dovre og Buenos Aires. 

  

Komposisjonsstudier med Eric Tanguy og Guillaume Connesson i Paris har ført til at Glorvigen har fremført musikken sin i de fleste europeiske land. Den første CDen med egne komposisjoner ble gitt ut i 2019 med Andreas Brantelid (cello) og Det Norske Kammerorkester. 

  • Facebook
  • Spotify - svarte sirkelen
  • YouTube
  • Instagram